Y
Ü
K
L
E
N
İ
Y
O
R

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon teknolojinin getirdiği yeni epilasyon yöntemlerinden birisidir. Lazer epilasyon, istenmeyen kıl köklerinin lazer ışınlarını kullanarak kalıcı ve sağlıklı olarak yok edilmesidir. Lazer ışığı, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Milisaniyelik atışlarla cilde uygulana lazer ışını, kıla renginin veren melanin pigmenti tarafından emilir ve çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl köküne yoğunlaşır. Kıl kökünde ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder.

Tüylerin kökleri işlevini bir seferde kaybetmez. Bu sebeple işlemin tekrarlanması gerekir. İşlemin kaç kez tekrar edeceği tüylerinizin yapısına göre ve uygun aralıklarla belirlenir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan Alexandrite lazer sistemi ile daha az enerji uygulanarak ciltte hasar oluşturmadan ve daha etkili şekilde lazer epilasyon yapılması amaçlanmaktadır.

Lazer işlemlerine başlayabilmek için o bölgedeki tüyleri bir süre kökten almadan beklemek gerekir. İşleme başlamak için tüylerin uzun olmaları gerekmez, köklerin tüy çıkarmış olması yeterlidir. Lazer, göz çukuru ve kaşlar hariç bütün vücuda uygulanabilir. Yüz, ense, kulaklar, boyun, kol, koltuk altı, bacak, kalça, sırt, göbek, omuzlar ve bel bölgelerinin yanı sıra göğüs ve bikini çizgisi gibi hassas bölgelerde de rahatlıkla uygulanabilir.

En iyi sonuç alınan bölgeler koltukaltı, bacak ve genital bölgedir. Yüz bölgesinde doğru cihaz ve enerji kullanımı çok önemlidir. Aksi takdirde yüzdeki ince tüylerde kalınlaşma ve çoğalma görülebilir.

Lazer epilasyonun zararları nelerdir?

Yıllara yayılacak biçimde ve her ay yaptırmıyorsanız, araştırmalar 4-5 seans lazer epilasyonun sağlığa bir zararı olmadığını gösteriyor. Ancak cildinizin durumu, işlemin nasıl uygulandığı ve sonrasında cildinize yaptığınız bakım önemli. Öncelikle cildinizde sivilce, uçuk veya egzama gibi bir deri hastalığı olmamalı. Ayrıca güneş ışınlarına alerjiniz varsa, güneşte ya da solaryum da cildiniz yanıp tahriş olduysa kesinlikle lazer epilasyon yaptırmamalısınız.

Lazer epilasyon ile jilet, ağda ve epilatör yöntemlerine göre çok daha kalıcı, konforlu ve hijyenik sonuçlar elde edilir. Belli aralıklarla birbiri ardına uygulanan seanslar sonucunda tüylerin yüzde 90–95’i kalıcı olarak tahrip olabilir. Sadece çok az miktarda çok ince ve çok açık renkli tüyler kalabilir. Belli aralıklarla tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların kadınlarda yüzde 70-90'ı, kadınlarda ise yüzde 60-80'i kalıcı olarak temizlenir. Geriye kalan kıllar ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır.

Hamileler üzerinde şu ana kadar lazer epilasyon ile ilgili herhangi bir araştırma ya da deney sağlanmamıştır ki böyle bir araştırmanın yapılabilmesi de çok fazla etik sayılmaz. Uzmanlar ellerinde bir sonuç ya da tez olmadığı için hamilelere lazer epilasyonu önermezler. Sadece annenin iç huzurunun sağlanması, lazer yaptırırken bebeğin hareketleri ve hafif ağrının anneyi telaşlandırması düşünülerek tavsiye edilmemekte, lazerin hamilelik dönemince ertelenmesi öngörülmektedir.